Olimpijski centar Jahorina novu zimsku sezonu tradicionalno dočekuje kao najmoderniji skijaški centar u Jugoistočnom dijelu Evrope. Ovaj atribut Olimpijski centar Jahorina dobio je ne samo realizacijom mnogobrojnih, sjajnih investicija, no i marljivim radom koji ne prestaje zatvaranjem zimske ili ljetne sezone, jer radovi na investicionim projektima traju tokom cijele godine. Njegovi vrijedni zaposleni uspješno nadovezuju investicione projekte na one prethodno realizovane i kreiraju cjelinu koja će biti razlog ponovne posjete gostiju ove planine. U novu zimsku sezonu Olimpijski centar Jahorina ulazi sa mnogobrojnim novitetima kada je riječ o investicionim projektima – čak njih 8. Radi se o infrastrukturnim projektima kojim će poželjeti dobrodošlicu svim ljubiteljima skijanja i posjetiocima olimpijske planina, i osigurati im beskrajno uživanje u zimskim mjesecima.

Implementacija “SnowFactory” sistema vještačkog osnježavanja staza, te značajna nadogradnja postojećeg sistema za vještačko osnježavanje staza, bio je možda i najveći projekat Olimpijskog centra Jahorina u pripremama za zimsku sezonu 22/23. Nabavljen je tzv. “SnowFactory” sistem, odnosno najmoderniji sistem osnježavanja koji vrši proizvodnju vještačkog snijega pod svim uslovima, bez obzira na temperaturu vazduha.

Instalacijom 2 nova ski lifta – sidro „Prača“, dužine čak 900 metara, i tanjir „Oštra glava“, dužine 120 metara – značajno je povećan broj instalacija vertikalnog transporta na Jahorini, ali i ukupni kapacitet kada je riječ o broju skijaša koje Olimpijski centar Jahorina svojim instalacijama prevozi na vrh planine, u samo sat vremena, na okvirno 31.000. Nove instalacije vertikalnog transporta ispraćene su novim stazama i veznim putevima, ali i novim kilometrima osvijetljenih staza za najbolje noćno skijanje. Realizacijom projekta instalacije nove rasvjete već postojećih 5 kilometara staza za noćno skijanje upotpunili su sa 3.5 kilometara novosvijetljenih staza po FIS standardima, i time ljubitelje skijanja obradovali sa sveukupno 8.5 kilometara staza za noćno uživanje. Za noćno skijanje su spremne staze Poljice, Novak Đoković, Trnovo i Skočine, kao i poligon Poljice za najmlađe i manje spretne skijaše, koji svoje skijanje rado produže i u večernjim satima. U pogonu za prevoz skijaša na vrh pomenutih staza u večernjem terminu biće gondola Poljice, gondola Partizan, šestosjed Trnovo, Šestosjed Skočine, te instalacije na poligonu Poljice. Staza Novak Đoković u potpunosti je osvijetljena za izvanredno noćno skijanje – ona je ujedno i najpopularnija plava staza na planini, koja je samim tim odlična za one koji nisu toliko spretni u skijanju, a ipak žele da se okušaju u skijanju pod zvijezdama. Sve pomenute staze u potpunosti su pokrivene sistemima vještačkog osnježavanja.

Tokom proteklih mjeseci, nadogradnja Olimpijskog bara bio je veliki poduhvat Olimpijskog centra Jahorina. Ispred Olimpijskog bara, na mjestu na kojem je izgrađen novi šank na otvorenom, sve posjetioce dočekaće mnogobrojne apres-ski žurke, koje će kao i do sada biti sinonim za sjajan provod na olimpijskoj planini. U prethodnoj zimskoj sezoni takvih je žurki bilo više od 20, dok je jednak broj sjajnih zabava održano u samim prostorijama Olimpijskog bara.

Ipak, realizacija pojedinih projekata donijela je nešto više entuzijazma. To su ujedno i projekti koji se po atraktivnosti značajno izdvajaju od ostalih, a riječ je o Sankalištu i “Snowboard” parku. Obradovaće i one mališane i odrasle koji uživaju u sankanju, realizacijom projekta izgradnje Sankališta, odnosno staze za sankanje dužine čak 600 metara, te širine od čak 5 metara. Tu je i projekat izgradnje „SnowBoard park-a“, kao i izgradnje ski tunela u Rajskoj dolini. Ljubitelji „snowboarding“- a neizmjerno će uživati u novom „Snowboard“ parku na stazi Trnovo, površine čak 3.000 kvadratnih metara. To je nešto sasvim novo na skijalištima Jugoistočne Evrope.

Izgradnja dodatnog akumulacionog jezera kapaciteta 30.000 kubnih metara na stazi Prača, kao i povećanje kapaciteta sistema za vještačko osnježavanje od 50% ugradnjom ukupno 29 novih uređaja, od čega 15 lansera i 14 sniježnih topova, čak 80% cjelokupne površine staza koje Olimpijski centar Jahorina posjeduje pokriveno je sistemom vještačkog osnježavanja.

U novoj, zimskoj sezoni 22/23 Jahorina dočekuje skijaše sa ukupno 47 kilometara idealno pripremljenih alpskih staza za skijanje, povezanih u jedinstvenu cjelinu sa čak 16 instalacija vertikalnog transporta ukupnog kapaciteta 31.000 skijaša na sat. Skijaši mogu izabrati skijanje na plavim stazama koje su ekvivalent za lake staze, crvenim stazama, koje predstavljaju staze srednje težine, kao i na crnim, odnosno, teškim stazama koje su prilagođene najiskusnijim i najspretnijim skijašima. Dok iskusni skijaši biraju crne staze i uživaju u adrenalinu koji pruža planina, početnicima su na raspolaganju tri moderno opremljena ski poligona, dok su za najmlađe skijaše pripremljena dva ski vrtića, opremljena pokretnom trakom, tjubing stazom i mnogobrojnim zabavnim sadržajima, gdje mogu napraviti svoje prve skijaške korake i beskrajno se zabaviti na snijegu. Ski vrtići su najadekvatniji za mališane i početnike u skijanju. U tu svrhu, napravljeni su skijaški tepisi, idealni za dječije vrtiće na snijegu. Uz profesionalne učitelje ski & “snowboard” škole „Olimpijski centar“ oni će skijanje i bordanje definitivno uvrstiti u omiljeni sport i brže nego što su mislili, te ubrzo I hrabro osvojiti čak i crne staze. Profesionalni skijaši i danas biraju Jahorinu kao idealnu destinaciju za pripreme i treninge, dok je čak 11 homologovanih ski staza čini spremnom za ponovnu organizaciju najvećih takmičenja svjetskog ranga.

Jahorina predstavlja nezaobilaznu destinaciju na mapi ljubitelja snijega i zimskih sportova iz cijelog svijeta, pa je tako u toku zimske sezone posjeti i do 600.000 skijaša. U toku skijaške sezone 21/22, za 153 dana skijanja, planinu je posjetilo preko 411.000 skijaša, te više od 150.000 neskijaša iz svih krajeva svijeta. Uz lokalne, najveći broj posjetitelja dolazi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, te Slovenije, a veliki broj istih dolazi iz zemalja kao što su Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Austrija, Italija, pa čak i Rusija, Singapur i Velika Britanija. Jahorina je planina za apsolutno svaku starosnu dob, ali se mahom smatra idealnim mjestom za zimski odmor porodica, pa tako najveći procenat posjetitelja odgovara starosnoj grupi od 15 do 45 godina starosti, praćeni dječijom kategorijom, te kategorijom seniora, koji vrlo rado svoje pozne radne te penzionerske dane provode na svježem vazduhu i snijegu. Planina raspolaže zaista velikim brojem smještajnog kapaciteta, kako hotelskog, tako i privatnog, što omogućava da se brojka od skoro četvrtine miliona posjetitelja tokom svake sezone udobno smjesti i izabere onaj koji je baš po njegovom ukusu. Jahorina je i ski centar poznat po dobroj zabavi, velikim koncertima najvećih muzičkih zvijezda regiona, muzičkim festivalima i predstavama. Fenomenalan provod i domaćinski pristup gostima, kao i odlična gastro i wellness ponuda karakteristična za ovu planinu, omogućava posjetiocima da se sa planine vrate puni utisaka i gotovo uvijek, očarani svim što Jahorina nudi, sa radošću i nestrpljenjem ponavljaju svoju posjetu.

Sa najvećim vrhom Ogorjelica smještenim na 1.916 metara nadmorske visine, ova moćna planina dinarskog planinskog masiva, nalazi se na spoju hladne kontinentalne i tople mediteranske klime. Takva klima pogoduje velikim količinama sniježnih padavina, zbog čega prosječan broj dana sa sniježnim pokrivačem na Jahorini doseže 145, a visina sniježnog pokrivača čak 5 metara. Glavni grad Bosne i Hercegovine, ujedno je i najbliži veliki grad Jahorini, sa čijeg se međunarodnog aerodroma na Jahorinu može stići na dva načina: prvi vodi preko grada Istočno Sarajevo, i isti je dug 31 kilometar, dok drugi vodi preko grada Pale, čija dužina odgovara onoj od 37 kilometara. Udaljenost Jahorine od Banjaluke iznosi 210 kilometara, Ljubljane 540 kilometara, Podgorice 260 kilometara, Zagreba 400 kilometara, te od Beograda 320 kilometara.