Olimpijski centar Jahorina, moćna planina dinarskog planinskog masiva, sa najvećim vrhom Ogorjelica smještenim na 1.916 metara nadmorske visine, nalazi se na spoju hladne kontinentalne i tople mediteranske klime, te je pogodna i za ljetnji i za zimski turizam. Ovaj atribut Olimpijski centar Jahorina dobio je ne samo realizacijom mnogobrojnih, sjajnih investicija, no i marljivim radom koji ne prestaje zatvaranjem zimske ili ljetne sezone, jer radovi na investicionim projektima traju tokom cijele godine.

Pored bogate zimske ponude, Jahorina je primamljiva destinacija i za ljetnje aktivnosti, stoga se može reći da Jahorina ne spava ni ljeti. Jahorina je mjesto gdje se prepliću čist planinski vazduh, netaknuta priroda i neograničena zabava za sve uzraste. U ljetnjim mjesecima na Jahorini se organizuju brojne manifestacije i aktivnosti za turiste, a zbog klime planina je poznata i kao omiljeno mjesto za odmor i bijeg od vrućine u gradovima.

Eksplozija avanture očekuje vas u do sada najsadržajnijoj ljetnjoj sezoni na Jahorini. Netaknuta priroda i obilje novih sadržaja samo čekaju da ih istražite. Spremite se za spektakularno iskustvo koje će probuditi sva vaša čula. Sezona počinje u četvrtak 29. juna 2023. godine i od tada će sve ljetnje atrakcije biti puštene u pogon. Alpine Coaster– koji je jedan od 10 najvećih u cijeloj Evropi, panoramska vožnja Gondolom, Tower, Loopster, SkyDive, Butterfly, NauticJet, ZipLine, Karting, Tubing, XRaycer su samo neki od brojnih sadržaja koji Vas očekuju ovog ljeta. U ljetnjoj sezoni 22/23 će Vas dočekati i 2 nove atrakcije:

  • Avantura park, koji je sjajan vid zabave, ali i nadmetanja za one koji uživaju u pobjeđivanju, kao i one koji žele da se po prvi put oprobaju u avanturi sačinjenoj od zabavnih, i pomalo zahtjevnih prepreka, bez obzira na starosnu dob.
  • Turistički vozić – svi posjetioci će imati priliku da uživaju u vožnji i prelijepim pejzažima i najzanimljivijim dijelovima Jahorine. Kapacitet vozića je 20 putnika (25 djece).

Jahorina ljeti donosi i bezbroj mogućnosti za uživanje u prirodi. Prošetajte kroz guste šumske staze i udahnite svježinu zelenila koje vas okružuje.

Posjetioce očekuju i moderno uređene biciklističke staze, na kojima će biti organizovani i treninzi za najmlađe, kao i dječija takmičenja.

Posjetioci će takođe imati priliku da uživaju u velikom broju događaja od kojih izdvajamo najspektakularnije trail takmičenje u regionu JUT, koje će se održati u termini 22. i 23. jula 2023. godine koje se sasatoji iz MINI, MIDI,MAXI i ULTRA trke, a 30. septembra će biti održana MASTERS trka.

Jahorina će ovog ljeta biti centar još nekih događaja, kao što su Fashion Weekend Jahorina u sklopu Sarajevo Film Festivala , Summer English Camp, umjetnička kolonija HUB Jahorina i Digital HUB Jahorina.

Uz prekrasnu prirodu i brojne aktivnosti, Jahorina je idealno mjesto za opuštajući, ali i za aktivan odmor u toku ljeta.

 

 

 

Jahorina je zimsku sezonu tradicionalno dočekala kao najmoderniji skijaški centar u Jugoistočnom dijelu Evrope.

Implementacija “SnowFactory” sistema vještačkog osnježavanja staza, te značajna nadogradnja postojećeg sistema za vještačko osnježavanje staza, bio je možda i najveći projekat Olimpijskog centra Jahorina u pripremama za zimsku sezonu 22/23. Nabavljen je tzv. “SnowFactory” sistem, odnosno najmoderniji sistem osnježavanja koji vrši proizvodnju vještačkog snijega pod svim uslovima, bez obzira na temperaturu vazduha.

Instalacijom 2 nova ski lifta – sidro „Prača“, dužine čak 900 metara, i tanjir „Oštra glava“, dužine 120 metara – značajno je povećan broj instalacija vertikalnog transporta na Jahorini, ali i ukupni kapacitet kada je riječ o broju skijaša koje Olimpijski centar Jahorina svojim instalacijama prevozi na vrh planine, u samo sat vremena, na okvirno 31.000. Realizacijom projekta instalacije nove rasvjete već postojećih 5 kilometara staza za noćno skijanje upotpunili su sa 3.5 kilometara novoosvijetljenih staza po FIS standardima, i time ljubitelje skijanja obradovali sa sveukupno 8.5 kilometara staza za noćno uživanje. Za noćno skijanje su spremne staze Poljice i Novak Đoković. Staza Novak Đoković u potpunosti je osvijetljena za izvanredno noćno skijanje – ona je ujedno i najpopularnija plava staza na planini.

Pored noviteta na stazama, ispred Olimpijskog bara, na mjestu na kojem je izgrađen novi šank na otvorenom, sve posjetioce dočekale su mnogobrojne apres-ski žurke, koje su kao i do sada bile sinonim za sjajan provod na olimpijskoj planini.

Ipak, realizacija projekata Sankalište i “Snowboard” park, donijela je nešto više entuzijazma. Ljubitelji „snowboarding“- a neizmjerno su uživali u novom „Snowboard“ parku na stazi Trnovo, površine čak 3.000 kvadratnih metara. Mališane i odrasle koji uživaju u sankanju, obradovale su staze za sankanje dužine čak 600 metara, te širine od čak 5 metara.

Izgradnja dodatnog akumulacionog jezera kapaciteta 30.000 kubnih metara na stazi Prača, kao i povećanje kapaciteta sistema za vještačko osnježavanje od 50% ugradnjom ukupno 29 novih uređaja, od čega 15 lansera i 14 sniježnih topova, čak 80% cjelokupne površine staza koje Olimpijski centar Jahorina posjeduje pokriveno je sistemom vještačkog osnježavanja.

U zimskoj 22/23 sezoni Jahorina je dočekala skijaše sa ukupno 47 kilometara idealno pripremljenih alpskih staza za skijanje, sa čak 16 instalacija vertikalnog transporta. Ski vrtići su najadekvatniji za mališane i početnike u skijanju. Uz profesionalne učitelje ski & “snowboard” škole „Olimpijski centar“ oni će skijanje i bordanje definitivno uvrstiti u omiljeni sport. Profesionalni skijaši i danas biraju Jahorinu kao idealnu destinaciju za pripreme i treninge, dok je čak 11 homologovanih ski staza čini spremnom za ponovnu organizaciju najvećih takmičenja svjetskog ranga. Klima na Jahorini pogoduje velikim količinama snježnih padavina, zbog čega prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem doseže 145, a visina snježnog pokrivača čak 5 metara.

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, ujedno je i najbliži veliki grad Jahorini, sa čijeg se međunarodnog aerodroma na Jahorinu može stići na dva načina: prvi vodi preko grada Istočno Sarajevo, i isti je dug 31 kilometar, dok drugi vodi preko grada Pale, čija dužina odgovara onoj od 37 kilometara.