Olimpijski centar Jahorina

Jahorina, olimpijska kraljica zimskih sportova, novu zimu/sezonu dočekuje kao najmoderniji ski centar u Jugoistočnom dijelu Evrope. Nova kabinska gondola Poljice, do sada neviđena na našim prostorima čiji dizajn potpisuje italijanska dizajnerska kuća Pininfarina, predstavlja najznačajniju investiciju u nizu noviteta. Sa povećanim kapacitetom na 3.600 skijaša na sat, svjetlosnim efektima i toplom vezom koja je povezuje sa Olimpijskim barom, gondola je dostupna za dnevno i noćno skijanje kao i za panoramsko razgledanje. Dvije potpuno nove šestosjedne žičare i dva nova ski lifta zaokružuju ponudu ovog ski centra na ukupno 24 ski staze dužine 47 km ski staza povezanih u jedinstvenu cjelinu sa 16 instalacija vertikalnog transporta ukupnog kapaciteta 28.800 skijaša na sat. Uz pomenutih 47 km idealno pripremljenih alpskih ski staza, po najvišim svjetskim standardima Jahorina raspolaže i sa 10 km staza za nordijsko skijanje. Skijaši mogu izabrati skijanje na plavim stazama koje su ekvivalent za lake staze, crvenim stazama, koje predstavljaju staze srednje težine, kao i na crnim, odnosno, teškim stazama koje su prilagođene najiskusnijim i najspretnijim skijašima, te je broj istih znatno manji u odnosu na druge dvije kategorije, odnosno, boje staza. Kao što skijaši imaju preferencije po pitanju staza niz koje se spuštaju, oni imaju i preferencije kada je u pitanju vertikalni transport, no izbor je zaista veliki, pa tako on može da bude gondola, šestosjed, sidro, a za one manje spretne, skijaški tepisi.

Sa najvećim vrhom Ogorjelica smještenim na 1916m iznad nivoa mora, Jahorina se nalazi u nizu dinarskih planina koje se pružaju pravcem sjeverozpad-jugoistok i svojim vijencem čine granicu između Jadranskog mora i kontinentalnog zaleđa. Zbog takvog položaja na Jahorini se sukopljavaju tople mediteranske sa hladnim kontinentalnim vazdušnim masama što izuzetno pogoduje velikim količinama sniježnih padavina, te je stoga na Jahorini prosječan broj dana sa sniježnim pokrivačem preko 145, dok visina istog može narasti i do čak 5m. Desetogodišnji prosjek visine sniježnog pokrivača u februaru iznosu 106cm, koji se najčešće formira već u oktobru, i zadržava do maja naredne godine.

Tokom ljetnjeg perioda, , Ova moćna planina dinarskog planinskog masiva ima veoma povoljnu klimu sa prelijepim proljećem i ljetom, tokom kojih je prekrivena je zelenom travom I raznovrsnim ljekovitim biljem, dok se od rastinja na njoj mogu vidjeti bukva, jela, smrča, javor, kao i veliki prostrani pašnjaci i livade. Takva klima pruža odlične uslove za pripreme raznih sportista, te za goste koji boluju od bolesti respiratornih organa, kao i za sve ostale koji žele da uživaju u svim netaknutim poklonima veličanstvene prirode i opojnom mirisu šume i njenih plodova.  ­

Sa najvećim vrhom Ogorjelica smještenim na 1916m iznad nivoa mora, ova moćna planina dinarskog planinskog masiva, nalazi se na spoju hladne kontinentalne i tople mediteranske klime. Takva klima pogoduje velikim količinama sniježnih padavina pa je na Jahorini prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem preko 145, a visina sniježnog pokrivača može narasti i do 5m. Sarajevo glavni grad BiH, ujedno je i najbliži veliki grad, od čijeg se međunarodnog aerodroma do Jahorine može doći na dva načina. Prvi vodi preko Istočnog Sarajeva (put dužine 31 km) a drugi preko Pala (put dužine 37 km). Udaljenost Jahorine od Banjaluke iznosi 210 km, Ljubljane 540 km, Podgorice 260 km, Zagreba 400 km, te od Beograda 320 km. Jahorina je od Banja Luke udaljena 210 km, Ljubljane 540 km, Podgorice 260 km, Zagreba 400 km a od Beograda 320 km.

Kao jedna od pozornica zimskih Olimpijskih igara koje su se davne 1984. godine održale u Sarajevu, na njenim “daskama” nastupala su se tada najpoznatija skijaška imena. Davne 1984. godine Jahorina je bila jedna od pozornica zimskih Olimpijskih igara koje su se tog februara održavale u Sarajevu. Na jahorinskim stazama takmičila su se tada najpoznatija skijaška imena. Jahorina je te godine bila simbol prijateljstva i mira, planina koja je promovisala sve vjere, kulture i tradicije što i danas radi. Bogata istorija koja se njeguje i promoviše, nadograđena najmodernijom skijaškom infrastruktutrom plasirala je ovu olimpijsku planinu na sami vrh skijaških destinacija šireg regiona, te velikog dijela Evrope. Ona predstavlja nezaobilaznu destinaciju na mapi ljubitelja snijega i zimskih sportova iz cijelog svijeta, pa je tako u toku zimske sezone posjeti i do 265.000 skijaša. U toku skijaške sezone 2020/2021 već 77. dana skijanja planinu je posjetilo preko 150.000 skijaša, iz svih krajeva svijeta. Uz lokalne, najveći broj posjetitelja dolazi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, te Slovenije, a veliki broj istih dolazi iz zemalja kao što su Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Austrija, Italija, pa čak i Rusija, Singapur i Velika Britanija. Jahorina je planina za apsolutno svaku starosnu dob, ali se mahom smatra idealnim mjestom za zimski odmor porodica, pa tako najveći procenat posjetitelja odgovara starosnoj grupi od 15 do 45 godina starosti, praćeni dječijom kategorijom, te kategorijom seniora, koji vrlo rado svoje pozne radne te penzionerske dane provode na svježem vazduhu i snijegu. Planina raspolaže zaista velikim brojem smještajnog kapaciteta, kako hotelskog, tako i privatnog, što omogućava da se brojka od skoro četvrtine miliona posjetitelja tokom svake sezone udobno smjesti i izabere onaj koji je baš po njegovom ukusu.

Profesionalni skijaši i danas biraju Jahorinu kao idealnu destinaciju za pripreme i treninge, dok je čak 11 homologovanih ski staza čini spremnom za ponovnu organizaciju najvećih takmičenja svjetskog ranga. Jedina planina na svijetu sa privilegijom da njene staze nose ime najpoznatijeg tenisera Novaka Đokovića, te eminentnog svjetskog reditelja, Emira Kusturice, ujedno je jedinstvena jedinstvena je i po čak 5 km ski staza pripremljenih za noćno skijanje. Kultna ski staza, Olimpijski Spust, je nakon više od 30 godina ponovo dostupna za skijanje i testiranje olimpijskih skijaških rekorda.

Dok iskusni skijaši biraju crne staze i uživaju u adrenalinu koji pruža planina, početnicima su na raspolaganju tri moderno opremljena ski poligona, dok su za najmlađe skijaše pripremljena dva ski vrtića, opremljena pokretnom trakom, tjubing stazom i mnogobrojnim zabavnim sadržajima, gdje mogu napraviti svoje prve skijaške korake i beskrajno se zabaviti na snijegu. Ski vrtići su najadekvatniji za mališane i početnike, jer tu mogu napraviti svoje prve skijaške korake i beskrajno se zabaviti na snijegu. U tu svrhu, napravljeni su skijaški tepisi, idealni za djećije vrtiće na snijegu. Uz profesionalne učitelje ski i snoubord škole „Olimpijski centar“ ćete skijanje i bordanje definitivno uvrstiti u omiljeni sport i brže nego što mislite da je moguće uspješno i hrabro osvojiti čak i crne staze.

Jahorina je ski centar poznat po dobroj zabavi, velikim koncertima najvećih muzičkih zvijezda regiona, muzičkim festivalima i predstavama. Fenomenalan provod i domaćinski pristup gostima, odlična gastro i wellness ponuda je karakteristična za ovu planinu, omogućava posjetiocima da se sa planine vrate puni utisaka i gotovo uvijek, očarani svim što Jahorina nudi, sa radošću i nestrpljenjem ponavljaju svoju posjetu.

AD Olimpijski centar Jahorina

KONTAKTI:

DIREKCIJA
E-mail: direkcija@oc-jahorina.com
Tel: +387 57 270 090
Fax: +387 57 270 090

MARKETING I PRODAJA
E-mail: marketing@oc-jahorina.com
Tel: +387 57 270 003

Uprava A.D. OC “JAHORINA”

Generalni direktor:
Dejan Ljevnaić
Nadzorni odbor:
Nedeljko Elek predsjednik
Aleksandar Lazarević član
Ljubomir Mrda član
Zorica Babić član
Dušan Bogdanović član

 

Spisak akcionara AD “Olimpijski centar Jahorina”