Olimpijski centar Jahorina, moćna planina dinarskog planinskog masiva, sa najvećim vrhom Ogorjelica smještenim na 1.916 metara nadmorske visine, nalazi se na spoju hladne kontinentalne i tople mediteranske klime, te je pogodna i za ljetni i za zimski turizam. Ovaj atribut Olimpijski centar Jahorina dobio je ne samo realizacijom mnogobrojnih, sjajnih investicija, no i marljivim radom koji ne prestaje zatvaranjem zimske ili ljetne sezone, jer radovi na investicionim projektima traju tokom cijele godine.

Pored bogate zimske ponude, Jahorina je primamljiva destinacija i za ljetnje aktivnosti, stoga se može reći da Jahorina ne spava ni ljeti. Jahorina je mjesto gdje se prepliću čist planinski vazduh, netaknuta priroda i neograničena zabava za sve uzraste. U ljetnjim mjesecima na Jahorini se organizuju brojne manifestacije i aktivnosti za turiste, a zbog klime planina je poznata i kao omiljeno mjesto za odmor i bijeg od vrućine u gradovima.

Eksplozija avanture očekuje vas u do sada najsadržajnijoj ljetnjoj sezoni na Jahorini. Netaknuta priroda i obilje novih sadržaja samo čekaju da ih istražite. Spremite se za spektakularno iskustvo koje će probuditi sva vaša čula. Sezona počinje 27. juna 2024. godine i od tada će sve ljetnje atrakcije biti puštene u pogon. Alpine Coaster– koji je jedan od 10 najvećih u cijeloj Evropi, panoramska vožnja Gondolom, Tower, Loopster, SkyDive, Butterfly, NauticJet, ZipLine, Karting, Tubing, XRaycer su samo neki od brojnih sadržaja koji Vas očekuju ovog ljeta. U ljetnjoj sezoni 23/24 će Vas takođe dočekati i avantura park, koji je sjajan vid zabave, ali i nadmetanja za one koji uživaju u pobjeđivanju, kao i one koji žele da se po prvi put oprobaju u avanturi sačinjenoj od zabavnih, i pomalo zahtjevnih prepreka, bez obzira na starosnu dob, kao i Turistički vozić gdje će svi posjetioci imati priliku da uživaju u vožnji i prelijepim pejzažima i najzanimljivijim dijelovima Jahorine. Kapacitet vozića je 20 putnika (25 djece).

Jahorina ljeti donosi i bezbroj mogućnosti za uživanje u prirodi. Prošetajte kroz guste šumske staze i udahnite svježinu zelenila koje vas okružuje.

Posjetioce očekuju i moderno uređene biciklističke staze, na kojima će biti organizovani i treninzi za najmlađe, kao i dječija takmičenja.

Posjetioci će takođe imati priliku da uživaju u velikom broju događaja od kojih izdvajamo najspektakularnije trail takmičenje u regionu JUT, koje će se održati u terminima 27. i 28. jula 2024. godine, desetu godinu zaredom, a sastoji se od MINI, MIDI,MAXI i po prvi put ULTRA trke od 100 milja.

Uz prekrasnu prirodu i brojne aktivnosti, Jahorina je idealno mjesto za opuštajući, ali i za aktivan odmor u toku ljeta.

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo, ujedno je i najbliži veliki grad Jahorini, sa čijeg se međunarodnog aerodroma na Jahorinu može stići na dva načina: prvi vodi preko grada Istočno Sarajevo, i isti je dug 31 kilometar, dok drugi vodi preko grada Pale, čija dužina odgovara onoj od 37 kilometara.

 

 

 

Jahorina je zimsku sezonu 2023/24 tradicionalno dočekala kao najmoderniji skijaški centar u Jugoistočnom dijelu Evrope.

U zimskoj 23/24 sezoni Jahorina je dočekao skijaše sa ukupno 52 kilometara idealno pripremljenih alpskih staza za skijanje, sa čak 17 instalacija vertikalnog transporta. Ukupni kapacitet, kada je riječ o broju skijaša koje Olimpijski centar Jahorina svojim instalacijama prevozi na vrh planine, u samo sat vremena, iznosi na okvirno 32.000. Napravljene su nove staze, 4a,3b,6c i vezni put 5a. Takođe, realizacijom projekta instalacije nove rasvjete na veznim putevima 6a i 8, Olimpijski centar Jahorina raspolaže sa sveukupno 12 kilometara staza za noćno uživanje. Za noćno skijanje su spremne staze Poljice , Novak Đoković , Prača i Trnovo.

Izgradnjom dodatnog akumulacionog jezera kapaciteta 30.000 kubnih metara na stazi Prača, kao i povećanjem kapaciteta sistema za vještačko osnježavanje , čak 80% cjelokupne površine staza koje Olimpijski centar Jahorina posjeduje pokriveno je sistemom vještačkog osnježavanja.  “SnowFactory” sistem je najmoderniji sistem osnježavanja koji vrši proizvodnju vještačkog snijega pod svim uslovima, bez obzira na temperaturu vazduha.

Takođe, ljubitelji „snowboarding“- a su uživali u  „Snowboard“ parku na stazi Trnovo, površine čak 3.000 kvadratnih metara.

Za mališane i odrasle koji uživaju u sankanju, tu su staze za sankanje dužine čak 600 metara, te širine od čak 5 metara.

Ski vrtići su najadekvatniji za mališane i početnike u skijanju. Uz profesionalne učitelje ski & snowboard škole „Olimpijski centar“, oni će skijanje i bordanje definitivno uvrstiti u omiljeni sport.

Profesionalni skijaši i danas biraju Jahorinu kao idealnu destinaciju za pripreme i treninge, čak 11 homologovanih ski staza, ukupno 8,5 kilometara staza uređenih po FIS standardima, čini Jahorinu spremnom za ponovnu organizaciju najvećih takmičenja svjetskog ranga.

Pored noviteta na stazama, ispred Olimpijskog bara, na mjestu na kojem je izgrađen šank na otvorenom, sve posjetioce dočekale su mnogobrojne apres-ski žurke, koje su kao i do sada bile sinonim za sjajan provod na olimpijskoj planini.

Klima na Jahorini pogoduje velikim količinama snježnih padavina, zbog čega prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem doseže 145, a visina snježnog pokrivača čak 5 metara.